Şekil olarak “C” harfine ya da hilale benzeyen menisküsler uyluk ile kaval kemikleri arasında yer alan, sürtünmeyi azaltarak vücudun yükünü diz içerisine eşit olarak transfer etmeye yarayan kıkırdakımsı yapılardır.
Menisküs yırtığı gençlerde ve yaşlılarda farklı şekilde gerçekleşebilir. Genç grupta en çok travma sonrası yırtılma görülürken yaşlı grupta ise eskimeye ve yıpranmaya bağlı olarak basit bir hareket sonrası menisküs yırtığı gerçekleşebilir. Yaşlılarda çok sık karşılaşılan diz kireçlenmesi ile birlikte menisküslerin üzerindeki yük artar. Zaten yapı özelliklerini kaybeden menisküs bu nedenle kolayca yırtılabilir.
Menisküs yaralanması spor yapan kişilerde çok fazla görüldüğü için “sporcu sakatlanması” olarak anılabilir. Ancak sadece spor yapan kişilerde menisküs yırtılması olmaz. Günlük hayat içinde yapılan herhangi bir ters hareket (örneğin dizin aniden döndürülmesi) menisküslere zarar verebilir. Zayıf kas yapısı olan kişilerde bu tarz sakatlanmalar daha kolay gerçekleşebilir.
Ağrı
Takılma hissi, kilitlenme
Şişlik
Sertlik
Kopma sesi
Hareket kısıtlılığı
Dizde güvensizlik hissi
Travma sonrasında gerçekleşen menisküs yaralanmalarında dizde aniden şişme görülebilir. Yırtık eğer “kova sapı” dediğimiz türdense kilitlenme eşlik edebilir. Ağrı, hem yaşlı grupta hem de genç grupta ortak bulgudur. Merdiven inip çıkarken ya da çömelirken ağrının şiddeti artar.