DONMUŞ OMUZ

 

Donmuş omuz aslında omuzdaki hareket kısıtlılığının genel adıdır. Omuz eklemindeki kapsüllerin yapışıklığı olarak da tanımlanır. Elinizi başınıza, diğer omzunuza veya sırtınıza götürmekte zorlanıyorsanız omuz hareketlerinizde kısıtlanma var demektir. Hareketlerin kısıtlanması donmuş omuz sendromunun erken belirtisidir. Sinsi ilerler, gitgide ağırlaşır ve düzelmesi uzun sürebilir.
 

Donmuş Omuz Belirtileri

Donmuş omuz sendromunun en önemli belirtisi hareketlerde kısıtlanmadır. Omuz hareketleri her yönde kısıtlanır. Hasta elini sırtına götürmez, başına dokunamaz, saçını tarayamaz. Diğer belirti de ağrıdır. Ağrı bazen geceleri uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Hastalık uzun süren bir hastalıktır. Bu uzun süre zarfında 3 evre geçirir. Evre ilerledikçe ağrılar azalır, hareket kısıtlılığı ise artar.
 

Donmuş Omuz Neden Olur?

Aslında donmuş omuzun bilinen kesin bir nedeni yoktur. Omuzdaki enflamasyonların birçok nedeni olabilir. Kireçlenmeler, omuz kaslarının yapışma yerlerindeki zorlanmalar, tendonların iltihaplanması, şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar önemli sebepler arasındadır. Ancak bazen hiçbir neden olmaksızın da görülebilir. Eklem yaralanmaları ya da ameliyatı sonucu kolun uzun süre hareketsiz tutulması da donmuş omuzla sonlanabilir.
 

Donmuş Omuz Sendromu Tanısı

Hekim muayenesi ile donmuş omuzun tanısı rahatlıkla konulabilir. Doktor kolunuzu yandan, önden ve arkadan yukarıya doğru kaldırmanızı ister. Burada aktif hareket becerinizi test eder. Kolunuzu ve omzunuzu kendisi hareket ettirerek de pasif hareket yetinize bakar. Bu şekilde hareket kabiliyetinizi ölçmüş olur. Omzunuzun belirli noktalarına bastırarak ağrının nerelerde olduğunu öğrenir. Omuz hareketlerinde zorlanma, ağrı ve sertlik olması durumunda donmuş omuz sendromu tanısını koyabilir. Herhangi bir radyolojik tanıya gerek duyulmaz. Donmuş omuza eşlik eden başka bir omuz sorunu olup olmadığını öğrenmek için MR istenebilir.
 

Donmuş Omuz Tedavisi

Donmuş omuz sendromunun tedavisinde cerrahiye pek gerek duyulmaz. Önce ilaç tedavisi denenir. Başarı sağlanamazsa fizik tedaviye ya da eklem içi enjeksiyona başvurulabilir. Bazı vakalarda kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Hastanın omzunu dinlendirmesi tedavi açısından yanlış olur. Mutlaka omzu kullanmaya devam etmelidirler. Bu doğrultuda  egzersizleri yapabilirsiniz. Tüm ameliyatsız yöntemlere rağmen tedavi gerçekleşmiyorsa omuz eklemi kapsüllerinde ileri derecede kısalma olma ihtimali yüksektir. Aylar süren tedavi programına rağmen iyileşmeyen bu hastalara artroskopik cerrahi uygulanır. Omuz artroskopisinde küçük kesilerden kamera ve tedavi araçları gönderilerek gereken gevşetme işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede omuz ekleminin hareket kısıtlılığına son verilir. Ameliyat sonrasında da egzersiz yaparak tedavinin doğru bir şekilde tamamlanması sağlanmalıdır. Artroskopik cerrahi hakkında daha fazla bilgi edinmek için omuz artroskopisi  yazımızı okuyabilirsiniz.

BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUNUZ